poniedziałek, 29 marca 2010

Przedsmak " Ulicy Kultury"...

W sobotnie popołudnie, bez względu na wszystko, malowanie krzeseł się odbyło... wszyscy się jak zwykle nieźle bawili ;)Farba lała się na wszystkie strony. Przypominamy, że tegoroczna impreza "Ulica Kultury" odbywa się 8-10.04 będzie przecieKAWIE (więcej info wkrótce). A teraz owoce sobotniej ciężkiej pracy...

Czasem słońce..



Czasem deszcz...



Rozpacz...





Na szczęście po chwili wszystko wróciło do normy ;)















No prawie wszystko...








Kororowo było ;)




















????









poniedziałek, 22 marca 2010

Z espresso dookoła świata odc. 9 : Santa Clara (Gwatemala)



Od dziś w naszym młynku gości znakomita gwatemalska kawa Santa Clara, od pokoleń produkowana przez rodzinę Zelaya. Należy ona do rzadkich kaw "Antigua" rosnących w dolinie o tej samej nazwie. Kawa odznacza się długim i ciekawym finiszem oraz pełną cremą. Wielokrotnie doceniana przez kawoszy na całym świecie do spróbowania w piwnicy na ul. Kościuszki!

czwartek, 18 marca 2010

FRUCIAKI NADCIĄGAJĄ!!


Słońce świeci, cieszą się dzieci, ptaszki śpiewają, FRUCIAKI NADCIAGAJĄ czyli wiosna w pełni ;) FRUCIAKI czyli nasze przepyszne odpowiedniki smoothies czekają na was od pojutrza rana w Kofeinie!! Od tygodnia serwujemy też DŻEKI czyli stuningowane shake'i ;)
Aha i jeszcze jedna niespodzianka.. ale o tym wkrótce...

poniedziałek, 15 marca 2010

Z espresso dookoła świata cz.8 SULAWESI KALOSI MERCANTA ZERO DEFECT

W tym tygodniu Java zaserwowała nam całkiem niezłą perełkę wśród kaw. Jednym słowem powracamy do 100% Arabic ;)) Tym razem są to ziarna z indonezyjskiego regionu SULAWESI a dokładnie z Toraji. Nie mamy jeszcze potwierdzenia co do tego czy hodowcy są wyposażeni w odpowiedni sprzęt do wspinaczek ale kawa jet uprawiana na wysokości 760- 1070 metrów. Z kawy tej, ręcznie usuwane są wszystkie ziarna z defektami tak aby otrzymać czystszy i bardziej zbalansowany smak! Palenie dość jasne, ziarna duże i regularne. Charakteryzuje się bardzo bogatym smakiem z wyczuwalnymi cytrusami. To może trochę dziwne wręcz nietypowe ale jej smak można określić jako słodko-kwaskowaty ;)

Tyle w "skrócie"...

piątek, 12 marca 2010

Achtung! Robusta w Kofeinie!

...ale tylko 8%, które w połączeniu z arabicą tworzą mieszankę Izzo Supermiscela, która w ostatnim tygodniu zagościła w naszym młynku za sprawą przyjaciół z Cafe Silesia . Ten górnośląski dystrybutor specjalizuje się w sprowadzaniu bardzo dobrych jakościowo, zawsze świeżych ziaren z włoskich palarni.

8% robusty wystarcza, aby nadać kawie typowo włoski, mocny charakter. Jednocześnie zasadnicza przewaga arabici sprawia, iż mieszanka zachowuje zbalansowany i pełny smak.

Mieszanka z południa Italii jest ciemno-palona oraz posiada pełne body. Dobrze opisuje ją stwierdzenie jakie możemy przeczytać na stronie dystrybutora, mianowicie iż espresso z niej przyrządzone jest "prawdziwe neapolitańskie". Przkonaliśmy się my oraz ci klienci, którzy "załapali się" na Izzo Supermiscela. Dziękujemy więc Cafe Silesia za możliwość skosztowania Ich kawy - chopy, mocie rychtyk gryfny tyn Kafyj!