poniedziałek, 15 marca 2010

Z espresso dookoła świata cz.8 SULAWESI KALOSI MERCANTA ZERO DEFECT

W tym tygodniu Java zaserwowała nam całkiem niezłą perełkę wśród kaw. Jednym słowem powracamy do 100% Arabic ;)) Tym razem są to ziarna z indonezyjskiego regionu SULAWESI a dokładnie z Toraji. Nie mamy jeszcze potwierdzenia co do tego czy hodowcy są wyposażeni w odpowiedni sprzęt do wspinaczek ale kawa jet uprawiana na wysokości 760- 1070 metrów. Z kawy tej, ręcznie usuwane są wszystkie ziarna z defektami tak aby otrzymać czystszy i bardziej zbalansowany smak! Palenie dość jasne, ziarna duże i regularne. Charakteryzuje się bardzo bogatym smakiem z wyczuwalnymi cytrusami. To może trochę dziwne wręcz nietypowe ale jej smak można określić jako słodko-kwaskowaty ;)

Tyle w "skrócie"...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz