piątek, 20 stycznia 2012

Pro - Infuzja Barista Challenge 2

Druga Pro-Infuzja za nami!

Dla tych co nie w temacie Pro - Infuzja to cykl spotkań baristów / home baristów / wielbicieli kawy, na Śląsku, wiąże się m.in. z zawodami latte art i pogaduchami na temat kawiarni i kultury picia kawy w naszym regionie.


Oczywiście wszystko rozpoczęło się od wstępnych treningów i prób na Aurelii :)


W trakcie oczekiwania na spóźnialskich zorganizowany został cupping kaw Cup of Excellence 


Wszyscy grzecznie oczekiwali na swoją kolej, aby móc posiorbać trochę dobrej kawy



Gdy spóźnialscy dotarli nadszedł czas na otwarcie listy startowej...

Znając swoich przeciwników kofeinowa ekipa zaczęła ustalać tajną strategię



W międzyczasie Paweł czarował widownię omawiając reguły rywalizacji... 


Pierwsza para: Konrad (Kofi Brand) vs. Krzysiek (Cafe Silesia)


Wzór, który trzeba było namalować był losowany przez prowadzącego Błażeja, w tym wypadku wypadło na serce...


Każdy miał dwie próby na namalowanie wzoru, lepszy wg uznania był przedstawiany "widowni", która oceniała takie walory jak: kontrast, symetria, rozmieszczenie na filiżance..., po czym wybierała lepszy malunek. Zwycięzca przechodził do kolejnej rundy.
W tym wypadku był to Konrad.



W kolejnej parze zmierzyła się Asia (Cafe Silesia) z Wojtkiem (Kofeina)


Tym razem Błażej wylosował tulipana...


Pojedynek wygrał Wojtek!


Trzecia para: Piguła (Relaks) i Daniel (Cafe Silesia)


Również w tej rundzie los chciał, aby to tulipan został namalowany...


Widownia obiektywnie (subiektywnie) wybrała Daniela!


Czwarta para - organizatorzy - Błażej (Strauss) i Paweł (KAFO)


Cel: Rozeta... 


Długie namysły sędziów...


Zwycięzcą został.... Paweł


 Piąta para: Ania (Kofeina) i Jadźka (Cafe Silesia)


Cel: Tulipan...


Pomimo stabilnej ręki Ani nie udało przejść się dalej. Do kolejnej rundy przeszła Jadźka


Szósta para: Artur (Kofeina) i Krzysiek (Kofeina) - starcie Goliata z Dawidem - szefa z pracownikiem :P


Błażej pilnował, żeby nie doszło do rękoczynów, choć wynik od początku był ustawiony (obiecana premia :P ) 


W trakcie malowania Krzysiek musiał zmierzyć się z odwiecznym wrogiem - Trzęsącą Łapą :D
Jak już było wspomniane, wynik tego pojedynku był od początku ustawiony i do kolejnej rundy przeszedł Artur, Krzysiek dzięki temu zachował swoją posadę w pracy :P


Siódmą parą, niestety nie uchwyconą w kadr była Ania (Lodomania) i Filip (Q Coffee)
 RUNDA 2


Para pierwsza: Artur (Kofeina) i Daniel (Cafe Silesia)


Cel: Tulipan...


Zwycięzca: Artur


Para druga: Jadzia (Cafe Silesia) i Konrad (Kofi Brand) -> Zwycięzca: Konrad
 Para trzecia: Filip (Q Coffee) i Paweł (KAFO) -> Zwycięzca: Paweł

Para czwarta: Ania (Lodomania) i Wojtek (Kofeina)



Cel: Rozeta...


Po długich naradach jury... Zwycięzcą został....Wojtek!


RUNDA 3 Półfinał

Para pierwsza: Artur (Kofeina) i Konrad (Kofi Brand) 


Cel: Rozeta z tulipanem z 2 serc...


 Napięcie rosło w miarę machania dzbanuszkiem...


Jury po długich naradach "kuleczkami" wybrało zwycięzcę: Artura


Para druga: Paweł (KAFO) i Wojtek (Kofeina)


Skupienie, koncentracja...


Cel: Rozeta z sercem...


Zwycięzca: Paweł 


STARCIE O III MIEJSCE: Konrad (Kofi Brand) i Wojtek (Kofeina)
CEL: 2 Rozety...
 
 


 
Zwycięzca... 


... Konrad


FINAŁ: Artur (Kofeina) i Paweł (KAFO)


 i wystartowali...


CEL: Invert rozeta z tulipanem z 2 serc :D


ZWYCIĘZCĄ ZOSTAŁ....


PAWEŁ!


 Na deser oficjalne ogłoszenie wyników:


Nagrody dla finalistów od Cafe Silesia: 



Nagrody od Q Coffee:


Szczęśliwy zwycięzca, a za razem współorganizator 2 edycji Pro-Infuzja Barista Challenge Silesia Chapter: 



Finaliści okazali się dobroduszni dla Lucky Losera Wojtka, dzieląc się z nim nagrodami :)


Nie pozostaje nic, jak tylko czekać na kolejną edycję Pro-Infuzji!


sobota, 14 stycznia 2012

Relacja z Andergrandowych Warsztatów Kawowych vol. 5

Czwarta odsłona warsztatów nt. Alternatywnych metod parzenia kawy już za nami:)

Warsztaty rozpoczęły się od wstępu teoretycznego, w którym omówione zostały podstawowe kwestie związane z: hodowlą kawowca, rodzajami plantacji, metodami obróbki, procesem palenia, po smak palonej kawy w zależności od zastosowanej metody (Aeropress, Chemex, V60, French Press, Syphon).  


W części praktycznej, porównywana była kawa uprawiana ekologicznie, z kawą uprawianą przemysłowo, arabica z robustą...




Porównywany był smak kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od metody parzenia...
 

 W syfonie zaparzyliśmy tym razem (poza La Bolsą) El Salvador Finca El Carmen z Doubleshota...



Następnie nadszedł czas na naszych uczestników :) Każdy miał możliwość spróbowania swoich sił w parzeniu kawy



Było dużo ważenia, polewania, ważenia i polewania...







A między ważeniem i polewaniem znalazł się również czas na obserwację, degustację i dyskusję na temat zaparzonych kaw:)


Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie!

sobota, 7 stycznia 2012

KOFEINOWE WYNIKI

UWAGA!
Z drobnym opóźnieniem (przewodniczący komisji poimprezował) mamy dla Was wyniki Facebook'owego konkursu Kofeinowego:)

Oczywiście wszystko odbywało się zgodnie z międzynarodowymi normami dotyczącymi losowań. Przewodniczącym komisji, a za razem głównym losującym, był nasz wiodący kawosz WOJTEK :)

Najważniejsze było zapoznanie się z zasadami


Pierwsza przymiarka od razu zakończona powodzeniem!  


Chwilę później mieliśmy już drugiego szczęśliwca!





Losowanie głównej nagrody wywołało najwięcej emocji


Chwila niepewności...


Jeszcze tylko kontrola, czy los nie był sfałszowany... 


I oto WYNIKI:

Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MONIKA KAPICA
Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MARC OZ
Miejsce I - BON o wartości 50PLN:
ANNA GAWĘDA

GRATULUJEMY!!!
PO ODBIÓR NAGRÓD ZAPRASZAMY DO KOFEINOWEGO BARU :)







piątek, 6 stycznia 2012

Krótkie spojrzenie na plantację ekologiczną


Poniżej, na krótkim filmiku (link), chcielibyśmy Wam pokazać jak uprawia się kawę na ekologicznych plantacjach w Kenii gdzie każdy farmer wkłada serce w to co robi by ziarno spełniało najwyższe standardy jakościowe. Dzięki takim plantacjom i niszowym palarniom (z którymi współpracujemy), które je wspierają (direct trade) możecie się cieszyć wyborną kawą dostępną w bardzo niewielu kawiarniach na świecie.
PS. Uprawa ekologicznej kawy to niewielki odsetek całkowitej produkcji na świecie dlatego w sklepach raczej jej nie znajdziecie, ale nie martwcie się, poza naszym Blendem mamy również w sprzedaży kawę jednorodną, oczywiście 100% Arabica, idealną do parzenia również w domu coraz bardziej popularnymi metodami alternatywnymi!



poniedziałek, 2 stycznia 2012

Andergrandowe Warsztaty Kawowe vol. 5


Już 14.01.2012 zapraszamy Was na kolejną odsłonę warsztatów kawowych. Tym razem, jak i za każdym poprzednim chcemy przekonać uczestników, że czarna kawa może być dobra i nie ma potrzeby psucia jej smaku mlekiem czy cukrem.


Do dobrej kawy pasują trzy rzeczy:
po pierwsze kawa,
po drugie kawa,
a po trzecie jeszcze raz kawa.


Warsztaty będą składały się z 2 części:
TEORETYCZNEJ: 
  • Droga ziarna kawy od plantacji do filiżanki 
  • Alternatywne metody parzenia kawy
PRAKTYCZNEJ:
  • Różnica między kawą ekologiczną a przemysłową
  • Różnica między Arabicą a Robustą
  • Różnica smaku kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od stosowanej metody (Aeropress, Hario V60, Chemex, Hario Syphon, French Press) 
  • Techniki parzenia poszczególnymi metodami
  • Samodzielne parzenie kawy przez uczestników dowolną metodą
Każdy z uczestników otrzyma skrót zawierający dokładne instrukcje parzenia poszczególnymi metodami.  

PODSUMOWUJĄC:
DUŻO DOBREJ KAWY!
DUŻO PRZYDATNEJ WIEDZY!
DUŻO DOBREJ ZABAWY!
Relacje z poprzednich warsztatów, jak i opinie uczestników znajdziecie w postach poniżej jak i na naszym Fanpage:

KOFEINA OPOLE


 
WARSZTATY ODBĘDĄ SIĘ:
14.01.2012 godz. 19:30
Cena 35 PLN

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA!
ZAPISY W KAWIARNI :)
 

ENJOY BLACK COFFEE!