sobota, 14 stycznia 2012

Relacja z Andergrandowych Warsztatów Kawowych vol. 5

Czwarta odsłona warsztatów nt. Alternatywnych metod parzenia kawy już za nami:)

Warsztaty rozpoczęły się od wstępu teoretycznego, w którym omówione zostały podstawowe kwestie związane z: hodowlą kawowca, rodzajami plantacji, metodami obróbki, procesem palenia, po smak palonej kawy w zależności od zastosowanej metody (Aeropress, Chemex, V60, French Press, Syphon).  


W części praktycznej, porównywana była kawa uprawiana ekologicznie, z kawą uprawianą przemysłowo, arabica z robustą...




Porównywany był smak kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od metody parzenia...
 

 W syfonie zaparzyliśmy tym razem (poza La Bolsą) El Salvador Finca El Carmen z Doubleshota...



Następnie nadszedł czas na naszych uczestników :) Każdy miał możliwość spróbowania swoich sił w parzeniu kawy



Było dużo ważenia, polewania, ważenia i polewania...







A między ważeniem i polewaniem znalazł się również czas na obserwację, degustację i dyskusję na temat zaparzonych kaw:)


Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz