
czwartek, 19 stycznia 2012
sobota, 14 stycznia 2012
Relacja z Andergrandowych Warsztatów Kawowych vol. 5
Warsztaty rozpoczęły się od wstępu teoretycznego, w którym omówione zostały podstawowe kwestie związane z: hodowlą kawowca, rodzajami plantacji, metodami obróbki, procesem palenia, po smak palonej kawy w zależności od zastosowanej metody (Aeropress, Chemex, V60, French Press, Syphon).
Porównywany był smak kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od metody parzenia...
Było dużo ważenia, polewania, ważenia i polewania...
A między ważeniem i polewaniem znalazł się również czas na obserwację, degustację i dyskusję na temat zaparzonych kaw:)
sobota, 7 stycznia 2012
KOFEINOWE WYNIKI
UWAGA!
Z drobnym opóźnieniem (przewodniczący komisji poimprezował) mamy dla Was wyniki Facebook'owego konkursu Kofeinowego:)
Oczywiście wszystko odbywało się zgodnie z międzynarodowymi normami dotyczącymi losowań. Przewodniczącym komisji, a za razem głównym losującym, był nasz wiodący kawosz WOJTEK :)
Najważniejsze było zapoznanie się z zasadami
Pierwsza przymiarka od razu zakończona powodzeniem!
Chwilę później mieliśmy już drugiego szczęśliwca!
Losowanie głównej nagrody wywołało najwięcej emocji
Chwila niepewności...
Jeszcze tylko kontrola, czy los nie był sfałszowany...
I oto WYNIKI:
Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MONIKA KAPICA
Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MARC OZ
MARC OZ
Miejsce I - BON o wartości 50PLN:
ANNA GAWĘDA
ANNA GAWĘDA
GRATULUJEMY!!!
PO ODBIÓR NAGRÓD ZAPRASZAMY DO KOFEINOWEGO BARU :)
PO ODBIÓR NAGRÓD ZAPRASZAMY DO KOFEINOWEGO BARU :)
piątek, 6 stycznia 2012
Krótkie spojrzenie na plantację ekologiczną
Poniżej, na krótkim filmiku (link), chcielibyśmy Wam pokazać jak uprawia się kawę na ekologicznych plantacjach w Kenii gdzie każdy farmer wkłada serce w to co robi by ziarno spełniało najwyższe standardy jakościowe. Dzięki takim plantacjom i niszowym palarniom (z którymi współpracujemy), które je wspierają (direct trade) możecie się cieszyć wyborną kawą dostępną w bardzo niewielu kawiarniach na świecie.
PS. Uprawa ekologicznej kawy to niewielki odsetek całkowitej produkcji na świecie dlatego w sklepach raczej jej nie znajdziecie, ale nie martwcie się, poza naszym Blendem mamy również w sprzedaży kawę jednorodną, oczywiście 100% Arabica, idealną do parzenia również w domu coraz bardziej popularnymi metodami alternatywnymi!
czwartek, 5 stycznia 2012
poniedziałek, 2 stycznia 2012
Andergrandowe Warsztaty Kawowe vol. 5
Już 14.01.2012 zapraszamy Was na kolejną odsłonę warsztatów kawowych. Tym razem, jak i za każdym poprzednim chcemy przekonać uczestników, że czarna kawa może być dobra i nie ma potrzeby psucia jej smaku mlekiem czy cukrem.
Do dobrej kawy pasują trzy rzeczy:
po pierwsze kawa,
po drugie kawa,
a po trzecie jeszcze raz kawa.
Warsztaty będą składały się z 2 części:
TEORETYCZNEJ:
TEORETYCZNEJ:
- Droga ziarna kawy od plantacji do filiżanki
- Alternatywne metody parzenia kawy
PRAKTYCZNEJ:
- Różnica między kawą ekologiczną a przemysłową
- Różnica między Arabicą a Robustą
- Różnica smaku kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od stosowanej metody (Aeropress, Hario V60, Chemex, Hario Syphon, French Press)
- Techniki parzenia poszczególnymi metodami
- Samodzielne parzenie kawy przez uczestników dowolną metodą
Każdy z uczestników otrzyma skrót zawierający dokładne instrukcje parzenia poszczególnymi metodami.
PODSUMOWUJĄC:
DUŻO DOBREJ KAWY!
DUŻO PRZYDATNEJ WIEDZY!
DUŻO DOBREJ ZABAWY!
Relacje z poprzednich warsztatów, jak i opinie uczestników znajdziecie w postach poniżej jak i na naszym Fanpage:
KOFEINA OPOLE
KOFEINA OPOLE
WARSZTATY ODBĘDĄ SIĘ:
14.01.2012 godz. 19:30
Cena 35 PLN
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA!
ZAPISY W KAWIARNI :)
Cena 35 PLN
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA!
ZAPISY W KAWIARNI :)
ENJOY BLACK COFFEE!
Subskrybuj:
Posty (Atom)