sobota, 14 stycznia 2012

Relacja z Andergrandowych Warsztatów Kawowych vol. 5

Czwarta odsłona warsztatów nt. Alternatywnych metod parzenia kawy już za nami:)

Warsztaty rozpoczęły się od wstępu teoretycznego, w którym omówione zostały podstawowe kwestie związane z: hodowlą kawowca, rodzajami plantacji, metodami obróbki, procesem palenia, po smak palonej kawy w zależności od zastosowanej metody (Aeropress, Chemex, V60, French Press, Syphon).  


W części praktycznej, porównywana była kawa uprawiana ekologicznie, z kawą uprawianą przemysłowo, arabica z robustą...




Porównywany był smak kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od metody parzenia...
 

 W syfonie zaparzyliśmy tym razem (poza La Bolsą) El Salvador Finca El Carmen z Doubleshota...



Następnie nadszedł czas na naszych uczestników :) Każdy miał możliwość spróbowania swoich sił w parzeniu kawy



Było dużo ważenia, polewania, ważenia i polewania...







A między ważeniem i polewaniem znalazł się również czas na obserwację, degustację i dyskusję na temat zaparzonych kaw:)


Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie!

sobota, 7 stycznia 2012

KOFEINOWE WYNIKI

UWAGA!
Z drobnym opóźnieniem (przewodniczący komisji poimprezował) mamy dla Was wyniki Facebook'owego konkursu Kofeinowego:)

Oczywiście wszystko odbywało się zgodnie z międzynarodowymi normami dotyczącymi losowań. Przewodniczącym komisji, a za razem głównym losującym, był nasz wiodący kawosz WOJTEK :)

Najważniejsze było zapoznanie się z zasadami


Pierwsza przymiarka od razu zakończona powodzeniem!  


Chwilę później mieliśmy już drugiego szczęśliwca!





Losowanie głównej nagrody wywołało najwięcej emocji


Chwila niepewności...


Jeszcze tylko kontrola, czy los nie był sfałszowany... 


I oto WYNIKI:

Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MONIKA KAPICA
Miejsce II - BON o wartości 25PLN:
MARC OZ
Miejsce I - BON o wartości 50PLN:
ANNA GAWĘDA

GRATULUJEMY!!!
PO ODBIÓR NAGRÓD ZAPRASZAMY DO KOFEINOWEGO BARU :)







piątek, 6 stycznia 2012

Krótkie spojrzenie na plantację ekologiczną


Poniżej, na krótkim filmiku (link), chcielibyśmy Wam pokazać jak uprawia się kawę na ekologicznych plantacjach w Kenii gdzie każdy farmer wkłada serce w to co robi by ziarno spełniało najwyższe standardy jakościowe. Dzięki takim plantacjom i niszowym palarniom (z którymi współpracujemy), które je wspierają (direct trade) możecie się cieszyć wyborną kawą dostępną w bardzo niewielu kawiarniach na świecie.
PS. Uprawa ekologicznej kawy to niewielki odsetek całkowitej produkcji na świecie dlatego w sklepach raczej jej nie znajdziecie, ale nie martwcie się, poza naszym Blendem mamy również w sprzedaży kawę jednorodną, oczywiście 100% Arabica, idealną do parzenia również w domu coraz bardziej popularnymi metodami alternatywnymi!



poniedziałek, 2 stycznia 2012

Andergrandowe Warsztaty Kawowe vol. 5


Już 14.01.2012 zapraszamy Was na kolejną odsłonę warsztatów kawowych. Tym razem, jak i za każdym poprzednim chcemy przekonać uczestników, że czarna kawa może być dobra i nie ma potrzeby psucia jej smaku mlekiem czy cukrem.


Do dobrej kawy pasują trzy rzeczy:
po pierwsze kawa,
po drugie kawa,
a po trzecie jeszcze raz kawa.


Warsztaty będą składały się z 2 części:
TEORETYCZNEJ: 
  • Droga ziarna kawy od plantacji do filiżanki 
  • Alternatywne metody parzenia kawy
PRAKTYCZNEJ:
  • Różnica między kawą ekologiczną a przemysłową
  • Różnica między Arabicą a Robustą
  • Różnica smaku kawy (Gwatemala Finca La Bolsa Maragogype) w zależności od stosowanej metody (Aeropress, Hario V60, Chemex, Hario Syphon, French Press) 
  • Techniki parzenia poszczególnymi metodami
  • Samodzielne parzenie kawy przez uczestników dowolną metodą
Każdy z uczestników otrzyma skrót zawierający dokładne instrukcje parzenia poszczególnymi metodami.  

PODSUMOWUJĄC:
DUŻO DOBREJ KAWY!
DUŻO PRZYDATNEJ WIEDZY!
DUŻO DOBREJ ZABAWY!
Relacje z poprzednich warsztatów, jak i opinie uczestników znajdziecie w postach poniżej jak i na naszym Fanpage:

KOFEINA OPOLE


 
WARSZTATY ODBĘDĄ SIĘ:
14.01.2012 godz. 19:30
Cena 35 PLN

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA!
ZAPISY W KAWIARNI :)
 

ENJOY BLACK COFFEE!

piątek, 23 grudnia 2011