niedziela, 30 czerwca 2013
niedziela, 12 maja 2013
wtorek, 2 kwietnia 2013
poniedziałek, 25 marca 2013
Projekt Cupping Vol. 1 (30.03.2013)
W najbliższą sobotę o godzinie 10:00 zapraszamy na cupping! Godzina wczesna, ale w tym czasie nasze kubki smakowe są najbardziej wrażliwe na smak, jak i zmysł węchu jest najbardziej aktywny :)
Będzie to pierwsza odsłona cyklu cuppingów, które odbędą się w Kofeinie.
Dla niewtajemniczonych:
Cupping / Cup Tasting: to metoda degustowania kawy przez profesjonalnych testerów. Nieformalnie może być stosowana przez każdego z nas w warunkach domowych. Pozwala na poznanie aromatów i profilu smakowego kawy. Istnieje kilka usystematyzowanych sposobów testowania i oceny kawy takich jak na przykład "cup of excellence". Głównym celem cuppingu poza poznawaniem smaku i aromatu konkretnej kawy jednorodnej jest kontrola jakości testowanych ziaren. Oznacza to, że umożliwia ocenę ilości i rodzajów defektów w kawie.
Wracając do naszego projektu, pierwszy z nich będzie bardzo edukacyjny, po to, byście mogli się zapoznać z całą filozofią i sensem siorbania kaw :)
Na stole pojawią się:
- jednorodne arabiki segmentu Specialty
- mieszanki arabik segmentu Specialty
- kawy przemysłowe/sklepowe
Cupping będzie "ślepy". Dopiero pod koniec, jak już wyciągniemy wspólnie wnioski na temat ocenianych kaw, dowiedzie się jaka kawa znajdowała się w danej filiżance. Dzięki temu nie będziecie się sugerowali opisem, czy też opakowaniem :)
Na każdy Cupping symboliczny wjazd: 5 PLN
wtorek, 5 marca 2013
Zacne kawy w Kofeinie
Poza podstawowymi singlami do dripów, które pali nam Coffee Proficiency i Kofi Brand, możecie zasmakować w Kofeinie także perełek.
DRIP DNIA, bo o nim mowa, to nasza propozycja by pokazać wam kawy z najlepszych, niszowych, światowych palarni m.in.:
DRIP DNIA, bo o nim mowa, to nasza propozycja by pokazać wam kawy z najlepszych, niszowych, światowych palarni m.in.:
- KOPPI
- TIM WENDELBOE
- SOLBERG & HANSEN
- DROP COFFEE ROASTERS
- DROP COFFEE ROASTERS
- JOHAN & NYSTROM
- JOHANNES BAYER
- JOHANNES BAYER
- KAFFA
- COFFEE COLLECTIVE
- HAS BEAN
- SQUAREMILE
- SQUAREMILE
- DOUBLESHOT
- PARALLEL
- RITUAL
- MARKET LANE
Aktualnie w dripie dnia parzymy dla Was Kolumbie Verada Berlin, wypaloną w KOPPI na Mistrzostwa Polski Aeropress 2013.
Pamiętajcie, kawa to nie tylko moc i energia. To także wiele nowych, ciekawych smaków i aromatów.
niedziela, 3 marca 2013
MPA 2013 i Kofi Brand, czyli wycieczka do Warszawy 01-02.03.2013
W linku poniżej relacja z naszej ostatniej wycieczki do stolicy :)
oj, wiele się działo... :)
poniedziałek, 25 lutego 2013
Drip Dnia - trzy single z Sztokholmu :)
1. Rwadna Huye Mountain
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość uprawy: 1700-1900m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filiżance wyczuwalne aromaty czerwonych owoców i czekolady. Posmak jest delikatny, z wyraźnymi kwiatowymi nutami.
2. Etiopia Hafursa
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość uprawy: 1750-2300m.n.p.m.
Obróbka: na sucho
Certyfikat: Fair Trade, SE-ECO-01
Palarnia: Johan&Nyström
Data palenia: 01.02.2013
W filiżance intensywny, soczysty napar z mocno wyczuwalnymi nutami leśnych owoców.
3. Kenia Kangocho
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość uprawy: 1600m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filizance intensywna kwasowość cytrusów połączona ze słodkimi nutami jabłek, porzeczki i wanilii.
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość uprawy: 1700-1900m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filiżance wyczuwalne aromaty czerwonych owoców i czekolady. Posmak jest delikatny, z wyraźnymi kwiatowymi nutami.
2. Etiopia Hafursa
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość uprawy: 1750-2300m.n.p.m.
Obróbka: na sucho
Certyfikat: Fair Trade, SE-ECO-01
Palarnia: Johan&Nyström
Data palenia: 01.02.2013
W filiżance intensywny, soczysty napar z mocno wyczuwalnymi nutami leśnych owoców.
3. Kenia Kangocho
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość uprawy: 1600m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filizance intensywna kwasowość cytrusów połączona ze słodkimi nutami jabłek, porzeczki i wanilii.
Wszystkie dostępne w Dripie Dnia!
CENA: 11zł
DRIP / CHEMEX / AEROPRESS
Subskrybuj:
Posty (Atom)