poniedziałek, 25 marca 2013

Projekt Cupping Vol. 1 (30.03.2013)






W najbliższą sobotę o godzinie 10:00 zapraszamy na cupping! Godzina wczesna, ale w tym czasie nasze kubki smakowe są najbardziej wrażliwe na smak, jak i zmysł węchu jest najbardziej aktywny :)

Będzie to pierwsza odsłona cyklu cuppingów, które odbędą się w Kofeinie. 

Dla niewtajemniczonych:

Cupping / Cup Tasting: to metoda degustowania kawy przez profesjonalnych testerów. Nieformalnie może być stosowana przez każdego z nas w warunkach domowych. Pozwala na poznanie aromatów i profilu smakowego kawy. Istnieje kilka usystematyzowanych sposobów testowania i oceny kawy takich jak na przykład "cup of excellence". Głównym celem cuppingu poza poznawaniem smaku i aromatu konkretnej kawy jednorodnej jest kontrola jakości testowanych ziaren. Oznacza to, że umożliwia ocenę ilości i rodzajów defektów w kawie. 

Wracając do naszego projektu, pierwszy z nich będzie bardzo edukacyjny, po to, byście mogli się zapoznać z całą filozofią i sensem siorbania kaw :)

Na stole pojawią się:
- jednorodne arabiki segmentu Specialty
- mieszanki arabik segmentu Specialty
- kawy przemysłowe/sklepowe
Cupping będzie "ślepy". Dopiero pod koniec, jak już wyciągniemy wspólnie wnioski na temat ocenianych kaw, dowiedzie się jaka kawa znajdowała się w danej filiżance. Dzięki temu nie będziecie się sugerowali opisem, czy też opakowaniem :)

Na każdy Cupping symboliczny wjazd: 5 PLN 

wtorek, 5 marca 2013

Zacne kawy w Kofeinie

Poza podstawowymi singlami do dripów, które pali nam Coffee Proficiency i Kofi Brand, możecie zasmakować w Kofeinie także perełek.
DRIP DNIA, bo o nim mowa, to nasza propozycja by pokazać wam kawy z najlepszych, niszowych, światowych palarni m.in.:

- KOPPI
- TIM WENDELBOE
- SOLBERG & HANSEN
- DROP COFFEE ROASTERS
- JOHAN & NYSTROM
- JOHANNES BAYER
- KAFFA
- COFFEE COLLECTIVE
- HAS BEAN
- SQUAREMILE
- DOUBLESHOT
- PARALLEL
- RITUAL
- MARKET LANE

Aktualnie w dripie dnia parzymy dla Was Kolumbie Verada Berlin, wypaloną w KOPPI na Mistrzostwa Polski Aeropress 2013. 


Pamiętajcie, kawa to nie tylko moc i energia. To także wiele nowych, ciekawych smaków i aromatów. 


poniedziałek, 25 lutego 2013

Drip Dnia - trzy single z Sztokholmu :)

 
1. Rwadna Huye Mountain
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość uprawy: 1700-1900m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filiżance wyczuwalne aromaty czerwonych owoców i czekolady. Posmak jest delikatny, z wyraźnymi kwiatowymi nutami.

2. Etiopia Hafursa

Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość uprawy: 1750-2300m.n.p.m.
Obróbka: na sucho
Certyfikat: Fair Trade, SE-ECO-01
Palarnia: Johan&Nyström
Data palenia: 01.02.2013
W filiżance intensywny, soczysty napar z mocno wyczuwalnymi nutami leśnych owoców.

3. Kenia Kangocho

Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość uprawy: 1600m.n.p.m.
Obróbka: na mokro
Palarnia: Drop Coffee Roasters
Data palenia: 18.02.2013
W filizance intensywna kwasowość cytrusów połączona ze słodkimi nutami jabłek, porzeczki i wanilii.

Wszystkie dostępne w Dripie Dnia! 
 CENA: 11
DRIP / CHEMEX / AEROPRESS