poniedziałek, 9 grudnia 2013

Nasze propozycje na prezent świąteczny dla fanów dobrej kawy!

Nie masz pomysłu na prezent?
Nie lubisz chodzić po galeriach handlowych?
Masz dość kupowania kolejny raz skarpetek lub książki?
Mamy rozwiązanie!




 ZAPROSZENIA MOŻNA NABYĆ W:
KOFEINIE ART CAFE (Opole, ul. Kościuszki 31/1a)
KOFEINIE 2.0 (Opole, pl. Teatralny 12)

szczegóły na:
www.facebook.com/AkademiaKofeiny

niedziela, 17 listopada 2013

Andergrandowe Warsztaty Kawowe 23.11.2013 | Kofeina Art Cafe



UWAGA!
Rusza kolejna edycja Andergrandowych Warsztatów Kawowych!
Podobnie, jak poprzednim razem zajmiemy się Alternatywnymi Metodami Parzenia Kawy. Pokażemy Wam:
- różnice między kawą przemysłową, a kawą segmentu Specialty;
- różnice między poszczególnymi metodami alternatywnymi: AeroPress, Chemex Coffeemakers, Hario V60, Hario Syphon, French Press;
- rożnicę między Arabiką, a Robustą.
Ponadto obalimy kilka mitów kawowych, a na koniec każdy z uczestników będzie mógł spróbować swoich sił parząc wybraną kawę, dowolną metodą alternatywną.
Warsztaty odbędą się w sobotę (23.11.2013), w Kofeinie na Kościuszki. Start: 19:30, Wjazd: 35PLN, ilość miejsc ograniczona!

Zapisy na warsztaty:
Kofeina Art Cafe, ul. Kościuszki 31/1A
Kofeina 2.0, Plac Teatralny 12

poniedziałek, 9 września 2013

4 urodziny Kofeiny 06.09.2013

W piątek świętowaliśmy nasze 4 urodziny. Przez cały dzień wiele się działo, promocje, zniżki, dużo dobrego ciasta, dobra muzyka, a przede wszystkim kawa i warsztaty kawowe. Rozpoczęliśmy od cuppingu edukacyjnego, gdzie zestawiliśmy cztery kawy, na których pracujemy na co dzień, z dwoma kawami znanymi z reklam i telewizji. Nasze kawy wypalone były w dwóch niszowych palarniach polskich: Coffee Proficiency i Kofi Brand, natomiast kawami przemysłowymi były: Tchibo i Starbucks. Oczywiście cupping na ślepo. Zwycięzcą stołu została Etiopia Konga Natural wypalana przez Coffee Proficiency, na drugim miejscu Etiopia Amaro Gayo Natural wypalana przez Kofi Brand. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że między tymi kawami, a kawami przemysłowymi była ogromna przepaść.
Po chwili przerwy zajęliśmy się alternatywami. Chcieliśmy pokazać, że jedna kawa, parzona w różny sposób, smakuje inaczej. Zwycięską Etiopię zaparzyliśmy przy użyciu Chemexa na papierowym filtrze, następnie na metalowym filtrze, następnie w dripie V60, Aeropressie i na końcu w Syfonie. Zaskoczenie uczestników było bardzo pozytywne, każdy znalazł swojego faworyta, jeżeli chodzi o metodę.

Jeszcze raz dziękujemy za tak liczne przybycie i do zobaczenia na Kościuszki!

Zdjęcia: Michał Nowotniak

https://www.facebook.com/pages/Michał-Nowotniak-Photograpy/181853298552926?fref=ts