
wtorek, 6 września 2011
wtorek, 30 sierpnia 2011
Kofeina B'day
poniedziałek, 25 lipca 2011
Niedzielny mały cupping w Kofeinie
Kilka tygodni temu wybraliśmy się Kofeinowa ekipą do Kafo do Gliwic aby wziąć udział w cuppingu. Kilka dni temu Filip z QCoffee przesłał nam do testów 4 paczki różnych ziaren. Dzięki doświadczeniu zdobytemu kilka tygodni wcześniej zorganizowaliśmy sobie cupping w Kofeinie ;)

Kawa do cuppingu musi być grubo zmielona, podczas zaparzania trzymajmy się zasady aby na każde 150ml wody przypadło 8,75 g kawy.

Najpierw oceniamy tzw aromat suchy kawy. Wskazane jest żeby również ocenić jakość ziaren. Wszystkie swoje odczucia zapisujemy na formularzu cuppingu.

Następnie zalewamy zmielone ziarna najlepiej jednocześnie. Odczekujemy 4 minuty.

Na powierzchni powstaje kożuch

przełamujemy go i oceniamy aromat mokry.

Oczyszczamy napar. Kożuch należy zdjąć najwygodniej dwoma łyżeczkami.


Iiii najważniejsze czyli siorbanie ;) Poznajemy smak kawy. Dobrze jest sobie odczekać chwilkę ąż kawa nieco wystygnie wtedy najlepiej można ocenić smak kawy.

W naszym cuppingu wygrała LA Bolsa A SHB ;] Z resztą wszystkie 4 były rewelacyjne na 2. miejscu ex aequo Maragogype & Sereno Antigua na 3. San Iginio. Wszystkie kawy można wypróbować u nas mamy ich na kilka dripów ;] A wygraną kawę zamówiliśmy już w większej ilości jak dotrze damy znać ;] Tymczasem!

Kawa do cuppingu musi być grubo zmielona, podczas zaparzania trzymajmy się zasady aby na każde 150ml wody przypadło 8,75 g kawy.

Najpierw oceniamy tzw aromat suchy kawy. Wskazane jest żeby również ocenić jakość ziaren. Wszystkie swoje odczucia zapisujemy na formularzu cuppingu.

Następnie zalewamy zmielone ziarna najlepiej jednocześnie. Odczekujemy 4 minuty.

Na powierzchni powstaje kożuch

przełamujemy go i oceniamy aromat mokry.

Oczyszczamy napar. Kożuch należy zdjąć najwygodniej dwoma łyżeczkami.


Iiii najważniejsze czyli siorbanie ;) Poznajemy smak kawy. Dobrze jest sobie odczekać chwilkę ąż kawa nieco wystygnie wtedy najlepiej można ocenić smak kawy.

W naszym cuppingu wygrała LA Bolsa A SHB ;] Z resztą wszystkie 4 były rewelacyjne na 2. miejscu ex aequo Maragogype & Sereno Antigua na 3. San Iginio. Wszystkie kawy można wypróbować u nas mamy ich na kilka dripów ;] A wygraną kawę zamówiliśmy już w większej ilości jak dotrze damy znać ;] Tymczasem!
wtorek, 21 czerwca 2011
Clab Mejt is dżast grejt

Club Mate zasilił szeregi naszej lodówki! ;) Ekologiczny, naturalny,orzeźwiający napój z podwyższoną zawartością kofeiny.
Powstaje na bazie ekstraktu z yerba mate dzięki czemu dobrze wpływa na układ nerwowy, likwiduje zmęczenie i poczucie głodu a jednocześnie nie powoduje zaburzeń snu i dobrze wpływa na nasze samopoczucie.
Zdrowe, naturalne pobudzenie ;)
poniedziałek, 20 czerwca 2011
Umc, umc, umc ;)

W zeszłą środę bawiliście się świetnie w Kofeinowym ogródku przy lekkiej muzyce housowej :) W tym tygodniu zapraszamy na kolejna odsłonę Vinyl Rules granej na żywo przez naszego utalentowanego nie tylko w temacie kawy Baristę Romka

W środę 22 VI zaczynamy o 17 i zapraszamy wszystkich na wakacyjny chillout

środa, 15 czerwca 2011
Od rana przez noc całą aż do świtu
poniedziałek, 6 czerwca 2011
Najs, brałn kaps tylko w Kofeinie ;)
Od kilku tygodni mamy w Kofeinie nową porcelanę ;) Znalezienie jej, zamówienie i sprowadzenie zajęło nam pół roku ;D

Porcelana jest grrruba dzięki czemu dłużej utrzymuje ciepło kawy, kolor jak marzenie
brązowo-biały, bez nadruków!

Szukamy jakieś kawiarni w Polsce, która ma taka samą porcelanę... póki co nie znaleźliśmy ;D Wszystko dla was abyście się zawsze czuli wyjątkowo w Kofeinie ;)

Pozdrowienia od brązowego kapturka! ;)
Porcelana jest grrruba dzięki czemu dłużej utrzymuje ciepło kawy, kolor jak marzenie
brązowo-biały, bez nadruków!

Szukamy jakieś kawiarni w Polsce, która ma taka samą porcelanę... póki co nie znaleźliśmy ;D Wszystko dla was abyście się zawsze czuli wyjątkowo w Kofeinie ;)

Pozdrowienia od brązowego kapturka! ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)