piątek, 17 sierpnia 2012
czwartek, 9 sierpnia 2012
wtorek, 31 lipca 2012
Tydzień z AEROPRESSEM (01.08. - 08.08.)
Aeropress - bardzo popularna, alternatywna metoda parzenia kawy. Coraz częściej zastępuje domowe ekspresy ciśnieniowe. Za jego pomocą można zaparzyć kawę na milion sposobów. Dzięki swojej budowie idealnie nadaje się na wycieczki i podróże! Wystarczy dobra kawa, młynek, gorąca woda i możemy cieszyć się ulubionym czarnym napojem na końcu świata. :)
W ramach szerzenia świadomości kawowej przez najbliższy tydzień będziecie mogli napić się tego wyjątkowego czarnego naparu za jedyne 5 PLN !!!
Tylko w Kofeinie na Kościuszki!
Zachęcamy i polecamy! :)
wtorek, 10 lipca 2012
wtorek, 26 czerwca 2012
Pierwszy Cup Tasting w KOFEINIE!
Po
największej imprezie kawowej World Coffee Events w Wiedniu zostało nam
sporo dobrej kawy więc podzieliliśmy się nią z Wami na prawdopodobnie
pierwszym cuppingu na Opolszczyźnie. Zorganizowaliśmy go wspólnie z
Filipem Bartelakiem z Coffee Proficiency.
Kapowaliśmy rarytasy z tak kultowych palarni jak:
KAFFA (Norwegia)
Market Lane Coffee (Australia)
Parallel (Kanada)
Ritual (USA)
KOPPI (Szwecja)
Coffee Proficiency (Polska)
Has Bean(Anglia)
Solberg & Hansen (Norwegia)
Tim Wendelboe (Norwegia)
dieRosterin (Austria)
Square Mile(Anglia)
i wiele innych
Całość podzielona była na dwie tury. Pierwsza dotyczyła jedynie kaw pochodzących
z Afryki, druga natomiast to kawy z Amerykii Środkowej i Ameryki Południowej.
Kapowaliśmy rarytasy z tak kultowych palarni jak:
KAFFA (Norwegia)
Market Lane Coffee (Australia)
Parallel (Kanada)
Ritual (USA)
KOPPI (Szwecja)
Coffee Proficiency (Polska)
Has Bean(Anglia)
Solberg & Hansen (Norwegia)
Tim Wendelboe (Norwegia)
dieRosterin (Austria)
Square Mile(Anglia)
i wiele innych
Całość podzielona była na dwie tury. Pierwsza dotyczyła jedynie kaw pochodzących
z Afryki, druga natomiast to kawy z Amerykii Środkowej i Ameryki Południowej.
Była spora libacja kawowa:)
Co tu dużo mówić:P Kto nie był ten trąba!
Reszta ziaren po cuppingu trafiła do Kofeiny (na Kościuszki), gdzie przez najbliższy tydzień będą zaparzane w DRIPach :)
Reszta ziaren po cuppingu trafiła do Kofeiny (na Kościuszki), gdzie przez najbliższy tydzień będą zaparzane w DRIPach :)
piątek, 22 czerwca 2012
ZACNE KAWY W KOFEINIE!
Ważne wydarzenie w Kofeinie!
Od dziś 22.06.2012, aż do wyczerpania zapasów codziennie w DRIPach (V60, Chemex, Aeropress) nowa, nieprzeciętna kawa!
Będziecie mogli napić się kaw segmentu Specialty i Cup of Excellence, a to wszystko
w standardowej cenie:)
Kawy pochodzą z różnych regionów świata (m.in. Kenia, Etiopia, Rwanda, Columbia...)
Wypalone zostały w różnych, niszowych palarniach:
KAFFA (Norwegia)
Market Lane Coffee (Australia)
Parallel (Kanada)
Ritual (USA)
KOPPI (Szwecja)
Solberg & Hansen (Norwegia)
Tim Wendelboe (Norwegia)
dieRosterin (Austria)
W ramach wyjaśnień:
Kawa Specialty to kawa wysokiej jakości. Jakość ta nie jest determinowana jedynie smakiem i aromatem, lecz również tym z jakiej uprawy pochodzą ziarna, jak były zbierane, jaka była ich obróbka, czy zawierają defekty itd. Ocena jakości przeprowadzana jest zgodnie z wytycznymi Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości (Specialty Coffee Association of America – SCAA)
Cup of Excellence - jest to najbardziej prestiżowy tytuł przyznawany kawom. W każdym producenckim kraju raz w roku wybiera się najlepsze kawy. Każda próbka oceniana jest pięć razy, tylko te najwyższej jakości, charakteryzujące się powtarzalnością trafiają do ścisłego finału. Zwycięskie ziarna osiągają zawrotne ceny na aukcjach.
Od dziś 22.06.2012, aż do wyczerpania zapasów codziennie w DRIPach (V60, Chemex, Aeropress) nowa, nieprzeciętna kawa!
Będziecie mogli napić się kaw segmentu Specialty i Cup of Excellence, a to wszystko
w standardowej cenie:)
Kawy pochodzą z różnych regionów świata (m.in. Kenia, Etiopia, Rwanda, Columbia...)
Wypalone zostały w różnych, niszowych palarniach:
KAFFA (Norwegia)
Market Lane Coffee (Australia)
Parallel (Kanada)
Ritual (USA)
KOPPI (Szwecja)
Solberg & Hansen (Norwegia)
Tim Wendelboe (Norwegia)
dieRosterin (Austria)
W ramach wyjaśnień:
Kawa Specialty to kawa wysokiej jakości. Jakość ta nie jest determinowana jedynie smakiem i aromatem, lecz również tym z jakiej uprawy pochodzą ziarna, jak były zbierane, jaka była ich obróbka, czy zawierają defekty itd. Ocena jakości przeprowadzana jest zgodnie z wytycznymi Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości (Specialty Coffee Association of America – SCAA)
Cup of Excellence - jest to najbardziej prestiżowy tytuł przyznawany kawom. W każdym producenckim kraju raz w roku wybiera się najlepsze kawy. Każda próbka oceniana jest pięć razy, tylko te najwyższej jakości, charakteryzujące się powtarzalnością trafiają do ścisłego finału. Zwycięskie ziarna osiągają zawrotne ceny na aukcjach.
ZAPRASZAMY!
poniedziałek, 4 czerwca 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)