poniedziałek, 31 października 2011

Andergrandowe warsztaty w Kofeinie



Czy mała czarna może być swoistym rarytasem? Oczywiście trzeba ją tylko odpowiednio i umiejętnie zaparzyć. Od kilku miesięcy staramy się was uczyć picia dobrej czarnej kawy bez cukru bez mleka. Odchodzimy w Kofeinie od americano ( przedłużonego espresso wpuszczonego we wrzątek łeeee) serwujemy dripy, chemexy, aeropressy.

Na warsztatach będzie okazja do tego aby bliżej poznać:
- tajniki alternatywnych metod parzenia kawy ( teoria oraz praktyka)
- różnicę między kawą przemysłową a kawami speciality
- metody obróbki i palenia kawy

Warsztaty poprowadzi nasz barista Krzysztof Barabosz ( finalista Mistrzostw Polski w Cup Tastingu). Ilość miejsc jest ograniczona więc nie ma się co zastanawiać. Jeśli
zainteresowanie warsztatami będzie duże w miarę możliwości będziemy organizować kolejne.

wtorek, 11 października 2011

London's coffee bars

Jak już wiadomo o naprawdę DOBRA KAWĘ dość ciężko w dzisiejszych czasach. A szczególnie w miastach o dużym natężeniu turystów . Dlatego postanowiliśmy polecieć do Londynu i sprawdzić to! Co się okazało?
Zbaczając z głównych szlaków turystycznych można natrafić na fajne, małe, alternatywne, przytulne a zarazem oblegiwane kawiarnie z dobra kawą!

--> "Flat White" 17 Berwick Street - Soho.



Ekspres 4 gr Synesso, Mazzer Robur, Anfim....



Luźni bariści świadomi swojej pracy







--> "Tapped and Packed" 26 Rathbone Place.



Zamawiając czarną kawę w porządnej kawiarni dostaniemy dripa albo chemexa, aeropresa a nie americano... thank God





Stan dość surowy, drewniana podłoga, białe ściany a nad stalowym barem gołe żarówki... czy to przeszło by w Opolu? ;)






- Monmouth Coffee , Covent Garden.



Kolejki od rana do wieczora za dobrą kawą!



O miejscu siedzącym można oczywiście zapomnieć ale to Londyński standard. Fajnie jest popijać kawę na chodniku wśród kawiarnianego gwaru



-Allpress na Redchurch Street



Do zatłoczonego Allpress trafiliśmy po 3 godzinach poszukiwań innej kawiarni, która jak się okazało już nie istnieje ;(



Flat white i espresso poprawne. Kawy z dripa miały za wysoką temperaturę ;/ Ogólne wrażenie bardzo pozytywne







Tutaj link do mapki z fajnymi kawiarniami w Londynie

http://www.worldbaristachampionship.com/2010-london-coffee-map.html

Zwiedzajcie, próbujcie i dajcie znać jak wasze wrażenia ;)